Nevşehir








Orta Anadolu’nun turizm merkezi, Dünya’nın sayılı miraslarına sahip eşsiz bir güzellik; Nevşehir. Eğer gezi planlarınız arasında Nevşehir varsa, Nevşehir turu için en güzel aylar bahar ayları bilginiz olsun. Bu yüzden biz de baharın merhaba dediği bu günlerde, Nevşehir’de nerelere gidilir kısa bir yazı hazırlayalım istedik.

Kapadokya

Nevşehir Kapadokya
Nevşehir gezilecek yerler listemize Kapadokya ile başlıyoruz.Kapadokya ve peri bacalarıbölgede görülmesi ve gezilmesi gereken en önemli yerlerden birisidir.

Temenni Tepesi

Nevşehir Temenni Tepesi
Ürgüp’te, neredeyse şehrin tam göbeğinde yükselen tepenin üzerinde dinlenip bir şeyler içebileceğiniz kafeler yer alır. Ancak tepenin en güzel yanı tüm peri bacalarını içine alıp, neredeyse Kayseri’ye varana dek uzanan açık manzarasıdır. Özellikle gün batımını ve sonrasını izlemek muazzamdır.

Göreme Açık Hava Müzesi

Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme’de yer alan kaya yerleşim bölgesi, Nevşehir’in olduğu gibi, ülkemizin de en önemli tarihi değerlerinden birisidir. M.S. 4. Yüzyıldan başlayarak 13. Yüzyıla kadar süren bir yerleşik manastır hayatına ev sahipliği yapmıştır ve kayalara oyulduğu için halen dimdik ayakta kalabilmiş ender güzelliklere sahiptir. İçerisinde manastırlar, kiliseler, şapeller ve yemekhaneler gibi onlarca farklı bölüm yer almaktadır. Tavsiyemiz, sadece burası için bile bir gününüzü ayırmanızdır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir Derinkuyu yeraltı şehri
Derinkuyu yeraltı şehri Nevşehir gezilecek yerler listemizde bulunuyor.Nevşehir’de bilinen en büyük yer altı şehridir. Bilinen dememizin sebebi; Derinkuyu’da olduğu bilinen misyoner okulunun bile yerinin halen tespit edilememiş olmasıdır. 8 katlı ve 85 derinlikteki şehirde haç şehrinde bir kilise, ahırlar, mezar odaları ve mutfaklar gibi oldukça ilginç bölümler yer almaktadır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri
8 katlı devasa bir yer altı şehridir. Devasa dememizin nedeni binlerce yıl önce oyularak inşa edilmiş olmasından dolayıdır. Ancak yine de Derinkuyu ile kıyaslandığında daha küçüktür. Kesin tespit edilememiş olsa da Derinkuyu ile bağlantı kurulduğu iddia edilen tüneller olduğu söylenmektedir.

Ihlara Vadisi

Nevşehir Ihlara Vadisi
Siz, siz olun Ihlara vadisinin bozkır ortasındaki görüntüsüne aldanmayın ve ne olursa olsun buraya gidin. Bırakın vadinin dibine inmeyi, yakınına bile geldiğinizde o eşsiz büyüye kapılmamanız mümkün olmayacaktır.
Binlerce yıl öncesinde yüzlerce kiliseye sahip olsa da artık sadece birkaç tanesi gezilebilir durumdadır ve buna rağmen de ömür boyu unutulamayacak bir deneyim ve anı olarak kalacaktır.

Zelve Vadisi

Nevşehir Zelve Vadisi
Kapadokya’nın en eski yerleşim birimi olan Zelve Vadisi, binlerce yıl öncesine açılan sihirli bir kapı gibidir.

Nevşehir Müzesi

Nevşehir Müzesi
Tavsiyemiz Nevşehir Müzesi gezisini tüm Kapadokya turunun sonuna saklamanız yönünde olacak. Binlerce yıl burada yaşamış olan medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehirleri gördükten sonra, hayatlarında yer etmiş detayları görmek parçaların kafanızda daha net bir araya gelmesini sağlayacaktır. Müzede binlerce yıl öncesinden kalan eserler yanında, Osmanlı dönemi eserleri de yer almaktadır.

Hacı Bektaş Veli Müzesi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Müzesi
Ünü sadece ülkemizi değil, tüm Dünya’yı sarmış olan Hacı Bektaş Veli’nin türbesi olarak bilinen külliye, artık müze haline getirilmiş ve kapıları ziyaretçilere açılmıştır. Müzenin ruhani havasının yanı sıra ilginç mimarisi de bir dönem burada yaşamış, eğitim almış ya da ibadet etmiş insanların dünyasına açılan bir kapı gibi.

Özkonak Yeraltı Şehri

Nevşehir Özkonak Yeraltı Şehri
Nevşehir gezilecek yerler listemizdeki bir başka yer altı şehri Özkonak.Diğer yer altı şehirlerinden farklı olarak katlar arası iletişimin mümkün olması, sürgülü taşları ve su kuyusu ile yapımının daha Derinkuyu ve Kaymaklı Yer Altı Şehri’ne göre daha sonra olduğu düşünülmektedir. Yer altı şehirlerinden muhtemelen çok fazla etkileneceğiniz için son adres olarak da buraya gidebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ihlara Vadisi

Nigde

Artvin

Bolu

Bursa

Amasya

Mardin