Mardin











Mardin, ülkemizin tarihi ve mimari turizme olan katkısı bakımından, önemli şehirlerinden biridir. Mardin Ovası’nı tepeden gören şehir manzarası ve şehrin sembollerinden biri olan Mardin Kalesi’nin eteklerinde uzanan silüeti ile büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Yüzlerce yıldır farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra, onlardan kalan kültür miraslarını da günümüze ulaştırmaktadır. Farklı din ve ırktan insanların bir arada huzur ve barış ortamında yaşadığı bu eşsiz şehirde; manastır, kilise, cami ve medreselerin en güzel örneklerini bulabilirsiniz.Mardin’de gezilecek yerler listemiz ile şehrin tarihi ve mimari en güzel yerleri ile yapılarını sizler için listeledik.

Mardin Ulu Cami

Mardin Ulu Cami
Artuklular Dönemi’ne ait, Mardin’in sembollerinden biri olan Mardin Ulu Cami 1176 yılında yapılmıştır. Artuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan taş yapıda geniş bir avlu bulunuyor ve avlunun içerisinde de havuzlar yer alıyor. Mardin Ulu Cami’nin damla taşlarla bezenmiş minaresi ise eşsiz.

Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı
M.S. 5. yüzyılda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, Mardin Ovası’na hakim bir noktada ve 3 kattan oluşmaktadır. Kubbeleri, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ve kemerli sütunları ile dikkat çekici bir güzelliğe sahip olan Manastır; Süryani Kilise’si için önemli merkezlerden biridir.

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi
Mardin Müzesi, hem binasının eşsiz mimarisi hem de Kuzey Mezopotamya ve Güneydoğu Anadolu kültürlerine dair sergilenen tarihi eserler dolayısı ile muhakkak görülmesi gereken yerlerden biridir.

Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı
Mardin Midyat İlçesi’ne 23 km uzaklıkta bulunan Manastır; meşe ağaçlarının çevrelediği yüksek bir tepede bulunmaktadır. 397 yılında inşa edilen manastır Mardin kesme taşlarından yapılmıştır. Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, taş işlemeleri ve kapılarıyla göz dolduran yapının en güzel yerlerinden birisi Theodora Kubbesi’dir.

Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi
Mardin yapılarının en büyüklerinden biri olan medrese, iki katlı ve avlusu bulunan bir yapıdır.

Şehidiye Medresesi

Şehidiye Medresesi
Artuklu Sultanı Melik Nasreddin Artuk Aslan tarafından 13. yüzyılda yaptırılmıştır.
Süslü taşlara ve farklı bir görsele sahip minaresiyle dikkat çekici bir yerdir.

Dara Mezopotamya Harabeleri

Dara Mezopotamya Harabeleri
Tarih ve kültür turizmi açısından önemli yerlerden biri olan antik kentte; Pers ve Babil kral mezarları, saray, kilise, çarşı ve su bendine dair kalıntılar bulunmaktadır.

Midyat Mağaraları

Midyat Mağaraları
Kefilsannur, Tınat, Linveyri Şifa, Midyat Şenköy Kefilmelep, Hapisnas, Kefilmardin ve Savur Kıllıt mağaraları, yel altı güzelliklerinin keşfedilmesi için ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi Mardin'de gezilecek yerler
Artuklu Sultanı, Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 yılından yaptırılan medrese Sultan İsa Medresesi olarak da bilinmektedir. Mardin’in tarihi ve mimari yapılarını yansıtan estetik detayları ile görenleri kendisine hayran bırakan bir yapıdır.

Midyat Eski Kent

Midyat Eski Kent
Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yerleşim olan Midyat Eski Kent sokaklarında dolaşırken; Mardin taş evlerinin en güzel mimarisine sahip örneklerini görebilir, zamanda yolculuk yaparmış gibi farklı bir atmosferi yakalayabilirsiniz.

Eski Çarşılar

Mardin Eski Çarşılar
Mardin bir ucundan öbür ucuna kadar, tarihi ve mimarisi ile dikkat çeken öne çıkan şehirlerden birisi. Adeta açık hava müzesi gibi hissedeceğiniz Mardin Eski Çarşı’da gezerken, sevdiklerinize telkari gümüş hediyeler, bakır objeler, renkli sabun ve enfes kahveler alabilirsiniz.

Beyazsu

Mardin Beyazsu
Beyazsu, Mardin’in Midyat ile Nusaybin İlçeleri arasında yer almaktadır. Midyat’ın güneyinde kalan tepelerden gelen su burada bir dereye dönüşmektedir. Güneydoğuya özgü ağaçlar ve bitkilerin sardığı Beyazsu Deresi, ziyaretçilerine ferah, keyifli, doğal güzelliklere sahip bir alan sunmaktadır. Dere boyunca balık yiyebileceğiniz yeme – içme yerleri bulunmaktadır.

Firdevs Köşkü

Firdevs Köşkü
Mardin mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Firdevs Köşkü, Artuklu Melik Salih döneminde 1300’lü yıllarda yapılmıştır. O yıllardan günümüze kadar taşınmış tarihi bir eserdir.

Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi
Diyarbakır Mardin karayolu arasında bulunan Zerzevan Kalesi; Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalan, günümüze kadar kalıntıları ulaşan önemli bir eserdir.

Kırklar Kilisesi

Kırklar Kilisesi Mardin'de gezilecek yerler
6. yüzyılda Mor Behnam ve kız Saro adına yapılan kilise, sade ve estetik bir yapıya sahiptir.

Surur Han

Surur Han
Mardin’de gezilecek yerler listemizin sonuna geliyoruz.Tarihi kervansaray ve taş han örneklerinden biri olan Surur Han 17. yüzyıldan kalmadır. İçerisinde halen, hediyelik eşyaların satıldığı ve kahve içip dinlenebileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ihlara Vadisi

Nigde

Artvin

Bolu

Bursa

Amasya

Nevşehir